365 nap Karácsony – az énidő rejtett bölcsessége

A Karácsonyi meghitt hangulat, a törődés, a nyugalom, az értékes együttlét órái kis odafigyeléssel megteremthetőek a hétköznapokban is.

A Karácsony a Béke és a Szeretet ünnepe, fájó szívvel engedjük el minden évben a csodavárásnak ezt az időszakát, a reményt, hogy valami majd máshogy lesz. Varázslatos időszaknak tűnik ez, amikor átmenetileg megváltozik az élet, kicsit több időnk van magunkra, a családunkra, más válik fontossá, nem a munka, a háztartás, a főzés vagy a rohanás a gyerekek délutáni programjaira. Van időnk megállni, töltekezni, megpihenni, leereszteni, magunkkal és egymással foglalkozni. Hogyan tudnánk ezt megvalósítani a mindennapi életben? Mit tudnánk tenni azért, hogy a hétköznapokban is legyen energiánk, türelmünk magunkhoz, a családunkhoz, egymáshoz?

Ahhoz, hogy minőségi időt tudjunk a családunkkal, a barátainkkal tölteni, vagy hogy magunkból tudjunk adni másoknak, először saját magunkat kellene feltöltenünk, magunkra kellene szánnunk egy kis időt. Ennek érdekében alakíts ki a hétköznapokban fél-egy óra énidőt, ami csak rólad szól, amit magadért teszel. Ilyen lehet, ha csendben megiszol egy csésze teát, gyertyát gyújtasz, és csak ülsz a gyertya mellett, festesz, rajzolsz, veszel egy forró fürdőt vagy csak teszel-veszel a saját kedved szerint. A lényeg, hogy magaddal legyél és magadra figyelj, azt tedd, amihez kedved van, és ne tereld el a gondolataidat, a figyelmedet külső impulzusokkal. Szánj magadra egy kis időt, tedd, amire neked van szükséged, és amit igazán szeretsz csinálni, töltődj fel magadért. Csak akkor tudsz helytállni a családban, a munkahelyen, és úgy tudsz adni másoknak, tenni másokért, ha önmagadban megteremtetted a nyugalmat, a békét, a szükséges energiát a feltöltődéssel.

Ilyen csendes tevékenység választásakor először rengeteg gondolattal fogsz találkozni, hiszen mindazt, ami aznap, a héten – vagy akár az életedben – történt, azt újra végig kell gondolnod, fel kell dolgoznod ahhoz, hogy utána az elméd, a gondolkodásod lecsendesedhessen, és kicsit megpihenjen. Ha alvásra van szükséged, mindenképpen aludj előtte, hogy a magadra szánt idő tényleg értékes lehessen.

Ha ezt az “elvonulást” otthon nem tudod magadnak megteremteni, teremtsd meg máshol, ahol magaddal lehetsz vagy ahol csak veled foglalkoznak és ahol csak rólad van szó. Ilyen lehet egy erdei séta, egy masszázs, egy egyedül végezhető sporttevékenység pl. úszás, futás, a szaunázás vagy jó példa lehet erre egy segítő beszélgetés, ahol meghallgatnak, és ahol kizárólag a te érzéseiddel, gondolataiddal foglalkoztok.

Van, aki úgy gondolja, a társas kapcsolatok, a közösség, a család az, ami feltölti őt, a közös programok biztosítják számára a kikapcsolódást. Valóban hatalmas ereje van a társas kapcsolatoknak, és nélkülözhetetlenek a mindennapi életben, ugyanakkor érdemes lehet kipróbálnod, milyen energiát, élményt, megélést tapasztalhatsz meg egy önmagadért való létben. Lehet, hogy ez elsőre ijesztőnek tűnik, hiszen ismeretlen számodra ez a fajta létezés, mégis ajánlom, tégy egy próbát, és adj magadnak időt, hogy felismerd, mire van valójában szükséged, mi a leginkább megnyugtató, feltöltő számodra.

Miután megteremtetted önmagad számára a béke és a szeretet légkörét, a feltöltődést, a nyugalmat, sokkal inkább képessé válhatsz arra, hogy szeretettel, türelemmel fordulj a többiekhez, a családodhoz, a munkatársakhoz, a barátaidhoz. Készen állhatsz arra, hogy az így létrehozott, rendelkezésre álló energiákkal minőségi időt tölts velük, valóban figyelj rájuk, apró figyelmességgel lepd meg őket vagy hogy együtt legyetek teljes figyelmetekkel és szeretetetekkel abban, amit éppen együtt csináltok. És ha ezt megvalósítod, másoknak is fel fog tűnni, hogy valami más lett, hogy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lettél, és a te példád alapján lehet, hogy ők szeretnének majd nyugodtabbakká és kiegyensúlyozottabbakká válni.

 

ÍRJ NEKEM