VESZTESÉGFELDOLGOZÁS, KÍSÉRÉS A GYÁSZBAN

Földi életünknek talán legfájdalmasabb és legtragikusabb megélése az, amikor egy általunk szeretett személy, egy rokonunk, barátunk, ismerősünk meghal, és elveszítjük őt. Mindannyiunknak, kortól, nemtől, vallási meggyőződéstől függetlenül időre és támogató közösségre van szükségünk ahhoz, hogy feldolgozhassuk a veszteség következtében érzett fájdalmunkat, szenvedésünket, bánatunkat.

A gyász nem betegség, hanem életünk legnagyobb válsága, legjelentősebb kihívása. A gyászreakció egy normális emberi válasz az elkerülhetetlen vég bekövetkezésére. Mégis nagyon nehéz, szinte megengedhetetlen manapság gyászolni. A mai társadalomban elzárkózunk, elfordulunk a halál, a haldoklás és a gyászolók elől, kényelmetlenül érezzük magukat egy gyászoló jelenlétében, ezért inkább hallgatásba süllyedünk és zavartan igyekszünk tudomást sem venni róla. Elvárjuk, hogy a veszteségével küzdő minél hamarabb visszatérjen a normális, hétköznapi életébe, mintha mi sem történt volna. Pedig a gyászmunkához idő kell. A “gyász év” lehetőséget biztosít arra, hogy az elhunyt hiányát többféle helyzetben átélhessük, átérezzük, megélve a különböző évszakokat, évfordulókat, ünnepeket az elhunyt nélkül, és felelevenítve a közös emlékeket, élményeket, lépésről lépésre haladhassunk a gyászmunkában.

Minden gyászfolyamat egyedi. Az, hogy ki hogyan tud szembenézni egy veszteséggel, hogyan tudja feldolgozni a haláleset következtében érzett fájdalmát, szenvedését, bánatát, dühét, szomorúságát, bűntudatát vagy megkönnyebbülését, és hogyan tudja a másik halálát végül elfogadni, ha el tudja egyáltalán, egyénenként változó, mint ahogy különbözőképpen élünk meg számtalan más hasonló élethelyzetet is.

Ha nem tudunk gyászolni, az hosszú távon negatív hatással lehet az életünkre, rögzülhet bennünk a veszteségtől való félelem, a meg nem élt fájdalom lelki zavarokban és testi tünetekben jelentkezhet, és ez rátelepedhet a mindennapi életünkre, a családi és emberi kapcsolatainkra.

A gyászban való kísérés során lehetőséged nyílik nyíltan beszélni az érzéseidről, gondolataidról, félelmeidről, kétségeidről, mindarról, ami benned zajlik. Segíthetek elfogadni és tudatosítani, hogy mindaz, amin te most átélsz, amin keresztülmész, az természetes és normális folyamata egy veszteség feldolgozásának. Kísérlek téged abban, hogy megengedhesd magadnak és megélhesd a benned felmerülő érzéseket, az elutasítást, a dühöt, a haragot, együttérzéssel vagyok veled a mély szomorúság és fájdalom megélésében, és együtt érkezhetünk meg az elfogadásig és megnyugvásig.

Az is előfordulhat, hogy a veszteség feldolgozása elakad, megreked, úgy érzed, képtelen vagy továbblépni, képtelen vagy szembenézni a veszteséggel, és megélni az azzal kapcsolatos érzelmeidet, fájdalmadat. Ebben az esetben feltérképezhetjük, hol, milyen formában történt az elakadás, hogyan lehet abból továbblépni, mi segíthet neked a gyászmunka folytatásában.

Lehetőséged van egyszeri alkalommal találkozni, és részletesen elmondani, mi történt, miben vagy most, mi okoz nehézséget. Ezek a konzultációk – a te igényeidnek megfelelően – minimum 1,5, maximum 3 órás időtartamúak. Minden megkezdett fél óra 5000 forint.

Választhatod a rendszeres, heti, kétheti, havi beszélgetéseket is, hogy folyamatosan rendelkezésedre álljon egy megtartó, biztonságos közeg ebben a nehéz folyamatban. Ebben az esetben az ülések 75 percesek, és 17000 forintba kerülnek.

Ha szükséged van erre az együttérző támogatásra, vagy kérdésed merült fel, keress bátran.

ÍRJ NEKEM