CSALÁDÁLLÍTÁS

„Nem tudom, miért történik velem mindig ugyanaz!”. – Talán ez a leggyakoribb mondat, ami a családállításokon elhangzik. 

„Miért vallok mindig kudarcot a munkahelyemen?”
„Újra és újra kifolyik a pénz a zsebemből…”
„Mindig ugyanolyan nőket/férfiakat választok.”
„Újra és újra ugyanolyan párkapcsolatban találom magam.” vagy
„Egyszerűen nem találom a megfelelő párt magamnak.”

Igen, gyakran van olyan esemény, ismétlődés az életünkben, amit a saját személyes történetünkkel nem tudunk megmagyarázni. Ilyenkor érdemes egy kicsit hátrébb lépni, és tágabb szemszögből, transzgenerációs aspektusból, a felmenőink történetének szempontjából megnézni, történt-e olyan fontos esemény, ún. „nehéz sors” a családi rendszerben, ami kihat az én életemre, ami befolyásolhatja a döntéseimet, viselkedésemet? 

Vajon van-e olyan felmenőm, akinek “az életét élem” a sajátom helyett?

A családállítás történhet csoportos és egyéni formában is.

Hogyan történik a csoportos családállítás?

A csoportos állítás résztvevői: 

 • a főszereplő, a kliens, akinek a családi rendszerét felállítjuk,
 • a képviselők, a csoport többi tagja, akik a családi rendszer elemeit testesítik meg az állításban, és
 • az állítás vezetője.

A csoportos állítás elején a klienssel történő személyes beszélgetés során feltérképezzük, milyen olyan trauma, nehézség, sorsfordító esemény történt a családban, mely a kliens életét befolyásolhatja, melyet a kliens tudatosan vagy tudattalanul képvisel, továbbvisz, megörököl a családi rendszerben.

Ezeknek a nehéz sorsoknak, az átvett érzéseknek és viselkedési mintáknak a visszaadása, letétele, tudatosítása, a rendellenességek helyreállítása történik egy családállításon, hogy a családállítást kérő elfoglalhassa a rendszerben őt megillető helyét és újra a saját életét élhesse.

Miután az ún. „nehéz sorsok” beazonosítása megtörtént, és a kliens megfogalmazta, hogy mi az a célja az állítással, vagyis a jelenlegi életében min szeretne változtatni, mi a vágyott állapot, élethelyzet (pl. boldog párkapcsolat, anyagi jólét, kapcsolat rendezése a szülőkkel), elkezdődik az állítás.

A kliens kiválasztja a képviselőket, hogy a jelenlévő többi résztvevő közül ki melyik családtagot képviselje.

Miután a kiválasztott képviselők elkezdenek „ráhangolódni”, milyen érzések, kapcsolódások, viszonyulások, sorsok, energiák vannak jelen a családtagokban és azok között, és elkezdődik a mozgás, az elhelyezkedés a térben, általában megjelenik az a „gócpont”, az az esemény vagy kapcsolódás, mely a családi rendszer törvényszerűségeinek, a Szeretet Rendjének sérülését jelenti. Lehet ez egy érzelmileg feldolgozatlan trauma, egy kitagadott családtag, egy elfogadhatatlan sorsesemény vagy egy rendezetlen viszony.  

A rendellenességek helyreállhatnak, a sérülések gyógyulhatnak, amennyiben

 • megfogalmazzuk és kimondjuk azt, ami a valóság, ami az itt és most-ban a legigazabb;
 • a képviselők segítségével megjelenhetnek és megélődhetnek az elfojtott, eltemetett érzések és kimondódhatnak a ki nem mondott szavak;
 • az oldó mondatok segítségével a családtagok felismerik, megértik és elfogadják az adott helyzetet, hogy szeretetből hol vállalták át egy másik ember sorsát és tisztelettel visszaadják azt;  
 • helyreállítjuk a tiszteletet a családtagok között és meghagyjuk a családtagoknak a saját sorsukat és
 • a kliens megkapja” a felmenőitől az engedélyt, hogy élheti a saját életét.

Egy családállítás általában 1-1,5 órás. Egy alkalommal több családállítás is zajlik, tehát ha állítani jössz, részt veszel mások állításában képviselőként is, amennyiben kiválasztanak téged valamelyik családtagnak. (Természetesen van lehetőség nemet mondani.)

Csoportos családállítás esetén lehet kizárólag képviselőként is jönni. Ez egyrészt lehetőséget ad arra, hogy megnézd, milyen egy családállítás, másrészt remek önismereti lehetőség is egyben, hiszen minden olyan szerep, amit képviselőként megkapunk, szorosan kapcsolódni szokott a saját történetünkhöz, témánkhoz is.

Az állítás díja 25.000 forint. Ez az összeg tartalmazza számodra azt a lehetőséget is, hogy egy másik családállítási napon képviselőként vegyél részt.  Egyébként a képviselői részvétel 7.000 forintba kerül.

A következő családállítások pontos időpontját és helyszínét megtalálod az események között.

JELENTKEZEM

Milyen esetben ajánlott a családállítás?

 • Ha felnőttként is problémás a szüleiddel való kapcsolatod.
 • Ha ismétlődő vagy visszatérő párkapcsolati problémákat, kudarcokat élsz meg.
 • Ha a gyermekvállalással kapcsolatos félelmeid, nehézségeid, problémáid vannak. 
 • Pénzzel, anyagiakkal, sikerrel kapcsolatos problémák, nehézségek esetén.
 • Ha érthetetlen lehangoltság, depresszió, düh, harag vagy más nehéz érzelmek vannak benned.
 • Ismétlődő munkahelyi problémáknál.
 • Ha nehéz élethelyzetben vagy, illetve döntés előtt állsz.
 • Ha folyamatosan áldozati szerepben találod magad.
 • Ha szeretnéd jobban megélni a Nőiségedet/Férfiasságodat.
 • Ha folyamatosan veszteségek érnek.
 • Indokolatlan vagy túlzott bűntudat és szégyenérzet esetén.
 • Minden olyan helyzetben, amikor egy probléma generációról generációra ismétlődik a családodban vagy folyamatosan visszatér a te életedben (pl. valamilyen betegség, függőség, ismétlődő élethelyzetek).
 • Egyéni önismereti folyamatban az aktuális állapot feltérképezéséhez.

Hogyan történik az egyéni családállítás?

Az egyéni családállítások annyiban különböznek a csoportos állításoktól, hogy csak az állítás vezetője és a kliens vesz részt benne, a képviselőket általában ún. “tereptárgyakkal” – a helyiségben rendelkezésre álló használati eszközökkel – vagy kövekkel helyettesítjük. 

A négyszemközti találkozás során először ugyanúgy röviden átbeszéljük, milyen olyan trauma, nehézség, sorsfordító esemény történt a családban, mely a kliens életét befolyásolhatja, melyet a kliens tudatosan vagy tudattalanul képvisel, továbbvisz, megörököl a családi rendszerben.

Ezek után a kliens a tereptárgyak vagy a kövek segítségével felállítja az érintett családtagokat, és egyenként nézzük meg, melyik “képviselőnél” milyen érzések, energiák, viszonyulások vannak jelen a rendszerben, és hol van az a “gócpont”, ahol a Szeretet rendje sérül.

A rendellenességek helyreállítása hasonlóan történik, mint a csoportos állításokban.

Egy egyéni állítás általában 1,5-2 óra és 22.000 forintba kerül.

JELENTKEZEM

A családállítás elméleti hátteréről